Marzena Wodzińska

Radna Województwa Wielkopolskiego

Polecam strony

 

 

 

Certyfikacja Tradycyjnych Wędlin Wielkanocnych - 09.02.2016 r.

Wielkopolska Kuchnia jest prawdziwą skarbnicą mięsnych specjałów, niestety wielu z Nas ciągle o tym nie wie. Dlatego też przedstawiciele Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy oraz Instytutu Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, od lat podejmują działania, których zadaniem jest popularyzacja tradycyjnych wyrobów oraz podtrzymywanie wielkopolskiego dziedzictwa kulinarnego.

Pierwszym punktem tegorocznej edycji wydarzeń organizowanych pod wspólną  nazwą Wielkanoc Mięsne Święta Polska Tradycja na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, była Certyfikacja Tradycyjnych Wędlin Wielkanocnych. Pani Marszałek Marzena Wodzinska wzięła udział w pracach komisji konsumenckiej, podejmując trudy pracy degustatora – wcale nie tak łatwej jakby się mogło wydawać. Zaproszeni goście, przydzieleni do dwóch komisji: specjalistycznej i  konsumenckiej, musieli poddać ocenie nie tylko wygląd i zapach ale również smak certyfikowanych wyrobów.

Wszyscy oceniali specjalnie zakodowane wyroby – tak by nie sugerować się nazwą producenta. Kto zdobył certyfikat w kategoriach: kiełbasa biała  parzona wielkopolska, szynka rolka wielkopolska, wędzonka krotoszyńska, kiełbasa polska wędzona, ogonówka wędzona, polędwica wędzona – dowiemy się 12 marca.

Patronat nad imprezą objęli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Związek Rzemiosła Polskiego, Marszałek Województwa Wielkopolskiego i Wojewoda Wielkopolski. 


Zdjęcia w galerii