Marzena Wodzińska

Radna Województwa Wielkopolskiego

Polecam strony

 

 

 

III edycja konkursu „Jeden dzień w sołectwie”

Salvador Dali powiedział „można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle”. Wiedzą o tym doskonale przedstawiciele sołectw, które zgłosiły się do III edycji konkursu „Jeden dzień w sołectwie – przyroda, kultura i tradycja”- edycja 2018. Finał konkursu, któremu towarzyszyła gala wręczenia nagród i wyróżnień, odbył się 11 października br. w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.

Gratuluję jeszcze raz laureatom i wyróżnionym:

Pierwsze miejsce zdobyło sołectwo Sulisławice, II miejsce sołectwo Miały z gminy Wieleń powiat czarnkowsko-trzcianecki, III miejsce sołectwo Bogdaj, Gmina Sośnie, powiat ostrowski, IV miejsce Żegocin, Gmina Czermin, powiat pleszewski, V sołectwo Łuszczanów z powiatu jarocińskiego, VI sołectwo Rakowo, powiat gnieźnieński, VII sołectwo Lewków, powiat ostrowski, VIII Niniew, powiat pleszewski, IX Jankowo Dolne, powiat gnieźnieński, X Dzielice, powiat krotoszyński

Nadrzędnym celem projektu, finansowanego ze środków Samorządu Województwa Wielkopolskiego, jest zaprezentowanie potencjału przyrodniczego, kulturowego i turystycznego sołectwa, aktywizowanie małych grup społecznych, wyszukiwanie nowych produktów turystycznych, a także integracja i wymiana doświadczeń między mieszkańcami sołectw i miasta. Kiedy przed dwoma laty, wtedy jeszcze na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, rozstrzygaliśmy pierwszą edycję konkursu, wspomniałam, że patrząc na duże zainteresowanie konkursem, jestem pewna, że będzie on kontynuowany. I tak też się stało. (…)

Dziękuję za zaangażowanie i pracę na rzecz środowisk i miejsc, w których żyjecie, które kochacie i, o których usłyszeć powinni wszyscy Wielkopolanie.

Do tegorocznej edycji nadesłano wiele interesujących i oryginalnych projektów z terenu Wielkopolski, z których do finału wybrano 30 najlepszych. Podczas II etapu konkursu, poprzedzającego finał, odbyła się degustacja potraw kuchni staropolskiej lub regionalnej przygotowanych w formie dania na ciepło z wykorzystaniem kaczki.


Zdjęcia w galerii